1 av 4
Kungen tillsammans med landshövdingen Elisabeth Nilsson bland andra. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
2 av 4
Kungen inne i naturumet tillsammans med bland andra Ödeshögs kommunalråd Magnus Oskarsson, landshövdingen Elisabeth Nilsson och biologen Lars Gezelius från länsstyrelsen. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
3 av 4
Naturum Tåkerns huvudbyggnad, som är helt klädd i vass från Tåkern. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
4 av 4
Det nya fågeltornet som stod färdigt redan för några år sedan. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Ödeshög

Naturum Tåkern invigt

"Härmed förklarar jag Sveriges vassaste naturum invigt"
1:32 min

Idag invigdes Naturum Tåkern, ett besökscentrum med utställningar om sjöns rika fågelliv. Inför närmare tusen personer klippte kungen bandet, som för dagen bestod av ett vasstrå.

Förutom kungen deltog bland andra landshövding Elisabeth Nilsson och biståndminister Gunilla Carlsson, som har sina hemtrakter alldeles i närheten, i invigningen.

Naturum Tåkern har kostat runt 20 miljoner kronor att bygga och består av en huvudbyggnad, ett lite mindre hus och ett fågeltorn som stod klart redan för ett par år sedan.

Det är arkitekten Gert Wingårdh, som ritat den höga och mycket moderna huvudbyggnaden, som är helt klädd i vass från Tåkern. 

– Just att den är i vass gör ju att den smälter in trots att den har så väldigt moderna former.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".