1 av 2
Per Aspegren i Tåkerns fågeltorn. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
2 av 2
Tåkern

Fågelskådning anpassat för alla

Alla ska kunna njuta av fågelskådning och det nya naturrummet som igår invigdes vid sjön Tåkern. Där valde man redan från början att anpassa området för personer med funktionsnedsättning.

– Det är väldigt bra, det går att komma fram överallt. Det är väldigt varierande miljö så man har möjlighet att se många fågelarter på en liten yta, säger fågelskådaren Per Aspegren som sitter i rullstol och är mycket nöjd med förutsättningarna att nu ta sig fram vid Tåkern.

Under utformandet av Naturum Tåkern har handikapporganisationer fått lämna synpunkter och idéer om vad som kan göra tillgängligheten bättre. Bland annat har man byggt en lång ramp upp till fågeltornet. Det finns även anpassning för personer med nedsatt syn.

– Vi har mycket guidningar för synskadade, och sen har vi en hel del markeringar i terrängen med räcken och ledstänger så att man kan följa stigen. Inne i utställningen jobbar vi en hel del med ljudupplevelser så att man kan lyssna på fåglar, säger Lars Gezelius som är biolog på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista