Tidigare år har bärplockare protesterat mot oseriösa arbetsgivare och brutna löften. Foto: Rolf Höjer/Scanpix
Bärplockares villkor

"Alla förslag om förbättring är intressanta"

1:25 min

Ett förslag om att Arbetsmiljöverket ska få rätt att titta på utländska bärplockares lönekontrakt väcker intresse på flera håll.

I fredags kunde vi berätta om Linköpingsprofessorn Charles Woolfson som vill utöka Arbetsmiljöverkets befogenheter. Och Johan Andersson som är socialdemokrat från Motala och ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott vill titta på frågan.

– Jag tycker detta är ett intressant förslag i allra högsta grad. Och i vart fall så är det viktigt att man åtgärdar problemet på något sätt och vis, så jag kommer att titta på den här frågan under den kommande veckan, säger Johan Andersson (s) i arbetsmaknadsutskottet.

Johan Andersson är inte ensam om att bli intresserad av förslaget om utökade befogenheter för Arbetsmiljöverket. Flera tjänstemän som vi talat med på Arbetsmiljöverket säger att det låter spännande, även om invändningen kommer snabbt om att svensk lönebildning är något för arbetsmarknadens parter och att lagen inte tillåter att Arbetsmiljöverket tittar på löner.

På arbetsmarknadsdepartemenetet är kommentaren från sakkunnigsidan att den här idén skulle kunna undergräva hela den svenska arbetsrätten.

Men det är andra saker på gång inom området. För arbetare som kommer från länder utanför EU så har flera berörda myndigheter som polis, Migrationsverket och Skatteverket i uppdrag från förra året att inleda en bättre samverkan för att hitta och stoppa oseriösa arbetsgivare. Men Johan Andersson tycker det går för långsamt.

– Jag kan bara konstatera att det inte har kommit fram någonting i dagsläget i vart fall. Så därav tycker jag att alla sådana här förslag som väcks är av intresse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista