Arkivfoto: Raina Medelius/Sveriges Radio.

Risk för ökad MRSA-smitta bland grisar

1:51 min

Resistenta MRSA- bakterier kan bli allt vanligare på grisgårdar i Sverige. Eftersom det anses som handelshinder får inte Jordbruksverket kontrollera grisar som importeras från andra EU-länder och därmed finns risken att smittade grisar förs in till Sverige.

Bristen på smågrisar gör att allt fler producenter i Sverige vill importera smågrisar från andra länder.

Men importen kan innebära stora risker för branschen och i slutändan för människor.

Studier som gjorts visar att MRSA-bakterien är mycket vanlig på grisgårdar i flera europeiska länder. I till exempel Tyskland och Spanien bär mer än 50 procent av grisarna på smittan.

I Sverige är smittan än så länge mycket ovanligt bland grisar, men det kan komma att ändras.

– Det är inte svårt att förstå att om man tar ett antal smittade grisar från en besättning där smittan finns och för de här grisarna till en annan besättning, så är det ju väldigt hög risk att de här grisarna för med sig infektioner från ett ställe till ett annat, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Hittills i år har drygt 2 700 smågrisar importerats framförallt från Finland där förekomsten av MRSA är mycket vanligare än i Sverige. 

De grisar som bär på MRSA blir sällan sjuka av bakterien och risken att smittas av kött från dessa grisar bedöms som mycket liten.  Men grisbönder som kommer i kontakt med smittade grisar kan drabbas.

– Det man är rädd för är att bakterien ska smittas till människor. MRSA hos människor vill man helst undvika, det är besvärligt och får man en infektion av den här bakterien så blir den svårbehandlad, säger Helle Unnerstad som är laboratorieveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista