Arkivbild: Hasse Holmberg /Scanpix
Östergötland

ROT populärt bland östgötarna

1:33 min

Allt fler östgötar använder sig av ROT-avdrag. Men andelen som nyttjar skatteavdraget är högst i relativt välmående stadsnära områden.

P4 Östergötlands granskning av vilka som gör ROT-avdrag visar att det görs över hela länet. Det har gjorts avdrag för renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader i nästan alla postnummerområden. Lindö i Norrköping är ett av de områden där ROT-avdraget används flitigt. Här har drygt var fjärde vuxen utnyttjat skatteavdraget under 2010.

– Jag skulle tippa på att 99 procent av allt boende här är just små hus och villor, och då faller det ju sig ganska naturligt att det blir många som utnyttjar ROT-avdraget här, säger Fredrik Thermaenius som bor i Lindö. 

– Sedan tror jag att de som bor här prioriterar sitt boende. Man lägger gärna en extra peng på att göra det snyggt, modernt och så som man själv vill ha det. Nu finns ett ROT-avdrag och då utnyttjar man det så klart.

Och det är han långt ifrån ensam om att ha gjort. I den statistik som Statistiska central byrån, SCB, tagit fram åt Sveriges Radio är Lindö den stadsdel i Norrköping som dragit den stora vinstlotten när det kommer till ROT-avdraget.

Statistiken som återges via postnummerområden domineras nämligen av stadsdelen. De tre första platserna i tio topplistan över ROT-avdrag i Norrköpings kommun ligger i Lindö.

Fredrik Thermaenius, som tillsammans med sin fru, har nyttjat avdraget i två år, tror att villa-ägaren alltid kommer att dra större nytta av avdraget än vad bostadsrättsägaren kan. Det finns helt enkelt mer man kan ändra på i en villa. Därför tror han att Lindö och andra områden med villor och hus även i fortsättningen kommer att göra fler avdrag än många andra områden i kommunen.

– Jag tror att villaägaren utnyttjar avdraget mer. Det finns ju så mycket olika grejer du kan göra med ett hus, jämfört med en bostadsrätt. I en bostadsrätt är du ganska begränsad till det invändiga. Så där tror jag inte att det kommer att öka. Det kommer nog vara på en högre nivå när det gäller småhus.

I eftermiddag publicerar vi del två i reportageserien om ROT-avdraget i länet.

FAKTA: Här utnyttjas ROT mest

1. Vidingsjö, Linköping 33,6 %
2. Hjulsbro, Linköping 28,9 %
3. Vimanshäll/Johannelund, Linköping 28,1 %
4. Hejdegården/Vimanshäll, Linköping 27,5 %
5. Lindö, Norrköping 25,9 %

Procensatsen visar hur stor andel av befolkningen över 20 år som använt rotavdrag under 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista