1 av 2
Ahmed Abdirahim från Fryshuset t h, kommunalrådet Ann-Cathrine Hjerdt i mitten, Catharina Rosencrantz (M) och skymd barn- och ungdomschef Lars Rejdnell. Foto: Raina Medelius
2 av 2
Ellinor Wanzanbi och Selver Ademi går i nian i Skäggetorp. Foto: Raina Medelius
Linköping

Kartläggning av Linköpingsungdomar

2:08 min

Fryshuset i Stockholm har kartlagt bostadsområdena Skäggetorp, Ryd och Berga i Linköping på uppdrag av kommunens politiker. Politikerna i Linköping ville ha en objektiv bild av områdena och förslag på hur man kan förbättra för ungdomar och övriga boende i stadsdelarna.

Kartläggningen kostade runt 100 000 kronor och det var väl värt pengarna, tycker kommunalrådet Ann-Cathrine Hjerdt som har särskilt ansvar för trygghetsfrågor i kommunen.

– Jag är nöjd med att få veta vad ungdomarna tycker. Det som de har berättat för oss är värdefullt i framtiden.

Ryd, Berga och Skäggetorp är områden där det emellanåt blossar upp oroligheter bland ungdomar. Därför ville politiker i kommunen att objektiva ögon utifrån skulle studera områdena och komma med förslag till förbättringar. Fryshusets avdelning Lugna gatan engagerades, och en av dem som presenterade resultatet för berörda i dag var Ahmed Abdirahim som jobbat med uppdraget på Fryshuset. Ett av de viktigaste råden till politikerna var att fråga ungdomarna vad de egentligen vill göra istället för att hänga omkring och skapa oro på sin fritid. Något som nu även spridit sig till tjejer i Skäggetorp.

– Vi har sett att tjejerna blir väldigt utåtagerande, tar mycket plats och vill göra exakt som killarna gör. De blir väldigt grabbiga och hamnar i bråk. De här tjejerna har säkert andra saker som de brinner för och vill göra. Man måste fråga dem, säger Ahmed Abdirahim. 

Vi har frågat Ellinor Wanzanbi som går i nian i Skäggetorp, och hon föreslår ett fotbollslag eller någon annan sport för enbart tjejer på högstadiet.

– Alla börjar med sport innan högstadiet. Om man vill börja med något när man är 15 eller 16 år så ligger man ju efter. Det är svårt att börja med någon sport när man är i den här åldern, eller med något annat överhuvudtaget, säger hon.

Och Selver Ademi som också går i nian i Skäggetorp, föreslår prova-på-dagar i allt möjligt man kan engagera sig i på fritiden.

– På rasterna har man inget att göra, så de kunde fixa något att göra på rasterna, säger han.

Vad tycker du om Skäggetorp?

– Det är ett skitbra ställe. Det är inte som alla utifrån tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista