Foto Ingvar Karmhed/Scanpix
Östergötland

ROT-avdraget har lett till färre svartjobb

"Viktigaste effekten är att svarta jobb har blivit vita"
1:54 min

Många av områdena där andelen RUT-avdrag är som störst är stadsnära områden med inkomster en bra bit över snittet, men avdraget nyttjas i princip över allt. Avdragets genomslagskraft har gjort att svartarbetena har minskat kraftigt.

– Jag tycker den största och den viktigaste effekten som man måste komma ihåg hela tiden är att svartaarbeten har gjorts om till vita. Vi har därigenom fått ett genomskinligt system när det gäller företag som söker pengar hos Skatteverket, säger Pia Blank Thörnroos.

Skatteverket kan på så sätt följa företagen under året och se vad företaget har för inkomster. Insynen har lett till att svart arbetskraft har blivit vit.

– Vi ser löpande under året vilka inkomster företagen har och att momsen redovisas så att vi kan följa upp företagen. Skattereduceringen för ROT och RUT har gjort svarta jobb vita och det tycker jag är den viktigaste saken med skattereduktionen, säger Pia Blank Thörnroos.

Genom möjligheten till kontroll blir det svårt för företag att ha kvar svart arbetskraft.

– Incitamenten att ha svart personal blir svårt eftersom allting syns. Vi har även fått sådana signaler från företagare som själva säger att svartjobben har försvunnit, Pia Blank Thörnroos.

En sådan företagare är Karolina Liif, som har en mindre byggfirma i Norrköping. Hon ser ännu en positiv sak med att svartjobben så gott som försvunnit. Arbetarna får sin pension.

– Det är tusen gånger bättre både för kund och för byggfirma. Kunden har garantier, förhoppningsvis har kunden även ett avtal och för oss är det självklart bättre med vitt för vi får pensioner. Det är bättre att vara i systemet än att vara utanför det, säger Karolina Liif.

Skatteverket har gjort undersökningar, om än små, vad det gäller privatpersoners syn på svartjobb. Det förekommer fortfarande även om det inte alls är något stort problem längre.

– Vi har gjort en del undersökningar, även om de inte är så stora undersökningar. Man ser att man är mer negativ till att anlita svart arbetskraft, men givetvis förekommer det fortfarande, men köpa svarta tjänster när man kan köpa tjänsten vitt för halva priset, frågar sig Pia Blank Thörnroos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".