Städare. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Linköping

RUT-avdrag används främst av husägare

Charlotte Angelhoff: "Beror på ett öppet sinne för avdraget"
1:47 min

RUT-avdraget som främst nyttjas via städhjälp används oftast i välbärgade områden. I villaområdet Ekängen i Linköping nyttjades rut-avdraget 128 gånger under 2010, medan det i Skäggetorp bara gjordes tre avdrag.

Det bor knappt hundra personer mer i det postnummerområdet i Skäggetorp, än i det postnummerområdet Ekängen som jämförts. Ändå är skillnaderna i nyttjadet av RUT-avdraget mycket stora. I Ekängen gjordes det 128 hushållsnära skatteavdrag jämfört med Skäggetorps tre. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som Sveriges Radio tagit fram.

Charlotte Angelhoff som bor i Ekängen tror att acceptansen för RUT-avdraget är annorlunda i Ekängen, jämfört med i Skäggetorp.

– Jag tror det beror på att man har ett öppet sinne för avdraget. Det är många som har det och då sprider det sig som ringar på vattnet, det är inget konstigt, säger Charlotte Angelhoff.

Hon bor tillsammans med sin man, deras tre barn och en hund i en stor villa i Ekängen. Det var just för att grannarna använde sig av städhjälp via RUT-avdraget som familjen bestämde sig att börja göra detsamma.

– Det är inget konstigt och det är inte det fina folket som har det. I och med att man har RUT-avdraget kan även en vanlig familj ha städhjälp. Vi skulle inte kunna ha det annars, säger Charlotte Angelhoff.

Jämfört med andra områden i Linköpings kommun så bor det många höginkomsttagare i Ekängen. Det tror Charlotte Angelhoff gör att avdraget nyttjas mer.

– Det är säkert en anledning och att det finns mycket stora villor. I Skäggetorp är det mer lägenheter och det är mindre yta att städa själv, och det tar mindre tid. Man kanske känner att man klarar av det, samtidigt som det kanske heller inte är lika socialt accepterat.

I Skäggetorp är det hög arbetslöshet, vilket också är anledning till de få avdragen tror Karl-Erik Olsson som bor i området.

– Skillnaden beror nog på inkomstskillnaderna. Det är hög arbetslöshet här, säger Karl-Erik Olsson.

Att avdraget ska göra det billigare att anlita hjälp till hushållsnära tjänster har ändå inte gjort att Karl-Erik Olsson funderat på att anlita städhjälp.

– Jag har överhuvudtaget inte reflekterat i sådana banor. Jag vet inte ens vad jag skulle ha RUT-avdraget till, säger Karl-Erik Olsson skeptiskt.

– Skäggetorp kommer alltid att ligga efter. Det handlar om hög arbetslöshet här och vi tillhör botten i kommunen, säger Karl-Erik Olsson.

FAKTA: Här utnyttjas RUT mest

1. Garnisonen, Linköping 15,63%
2. Ekängen, Linköping 15,04%
3. Vidingsjö, Linköping 13,40%
4. Ekängen, Linköping 13,12%
5. Valla, Linköping 13,01%

Procentsatsen visar hur stor andel av befolkningen över 20 år som använt RUT-avdrag under 2010.

Fakta: RUT och ROT

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete, RUT, samt för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, så kallat ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.

För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.

Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".