Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Östergötland

Acceptans för städhjälp blir större

1:48 min

RUT-avdraget är inte tillnärmelsevis så utbrett som ROT-avdraget är i länet. Det visar Sveriges Radios granskning i dag. Få vill öppet prata om städhjälpen. Men acceptansen blir allt större tror Anna Gavanas, doktor i Socialantropologi vid Linköpings universitet.

Att det är stor skillnad på ROT- och RUT-avdraget syns tydligt i det material Sveriges Radio P4 Östergötland publicerat under dagen och gårdagen. Forskaren Anna Gavanas tror att det är svårare att prata om RUT-avdraget för att vi i Sverige ser oss själva som jämnställda. Något som pig-debatten ruckade på.

– Det har att göra med hur pass skamfyllt det har setts att använda tjänsterna tidigare i Sverige. Under pig-debatten fanns det en uppfattning om att man skulle städa sin egen skit, så att säga, säger Anna Gavanas.

RUT-avdraget med den typen av tjänster förknippades med hierarkier och associerades till pigsamhället med 1800-talets pigor där det var en arbetskraft som var väldigt underställda sin arbetsgivare.

– I ett svenskt sammanhang har det fått en väldigt negativ klang, säger Anna Gavanas.

Men den bilden har förändrats på senare år menar Gavanas.

–  Jag tror det har ändrats under de senaste åren. Det som var motiveringen till RUT-avdraget var att det främjar jämställdheten. Det skulle möjliggöra för arbeten där småbarnsföräldrar kunde kombinera familj och arbete. Kvinnor skulle kunna göra karriär på samma villkor som män, berättar Anna Gavanas.

Men samtidigt som Anna Gavanas tror att det har blivit mer accepterat att använda sig av städhjälp tror hon att det kan få en motsatt effekt när insynen i städföretagen blir större. Det har kommit fram uppgifter om hur arbetare i den här sektorn fortfarande har dåliga arbetsvillkor.

– Det kommer fram både positiva och negativa erfarenheter ju mer vi får reda på vad som händer i sektorn efter RUT-avdraget. Jag vet inte vad det leder till, men det kan tänkas att man problematiserar tjänsterna mer, men det kan gå åt andra hållet också, säger Anna Gavanas.

FAKTA: Här utnyttjas RUT mest

1. Garnisonen, Linköping 15,63%
2. Ekängen, Linköping 15,04%
3. Vidingsjö, Linköping 13,40%
4. Ekängen, Linköping 13,12%
5. Valla, Linköping 13,01%

Procentsatsen visar hur stor andel av befolkningen över 20 år som använt RUT-avdrag under 2010.

Fakta: RUT och ROT

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete, RUT, samt för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, så kallat ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.

För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.

Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista