Skäggetorp blir basen för hälsoarbetet enligt förslaget.
Landstinget

Oppositionen vill satsa mer på vårdcentraler

1:34 min

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i landstinget vill satsa 20 miljoner kronor extra på vårdcentralerna här i länet. Av de extrapengarna ska tio miljoner kronor satsas på fem utvalda vårdcentraler med högre vårdtyngd än andra.

– Det här är fem områden som vi har identifierat med den största ohälsan men också de största utmaningarna, säger Margareta Fransson (MP) som är en av förslagsställarna.

De fem vårdcentraler det handlar om är Marieberg i Motala, Hageby och Vilbergen i Norrköping och Skäggetorp och Ryd i Linköping. Vilbergens vårdcentral drivs i privat regi, men det är de listade patienterna det handlar om och de fem vårdcentralerna har högre andel personer som bor i socioekonomiskt utsatta områden än andra vårdcentraler i länet, det säger vänsterpartisten Emil Broberg.

Skäggetorps vårdcentral har nästan hälften av sina patienter - 48 procent - från utsatta områden, det är outstanding inte bara i länet utan också i landet, säger Emil Broberg. Och i förslaget ska Skäggetorps vårdcentral bli basen i arbetet med de fem hälsocentralerna. En viktig sak i förslaget är att samhället runt omkring också engageras i hälsoarbetet, säger Margareta Fransson.

– Ska man satsa på hälsa för ett utsatt område så är det ingenting som landstinget självt kan göra. Utan det behövs samverkan. 

Av de 20 miljoner som oppositionspartierna vill satsa på vårdcentralerna i sin gemensamma budget så ska hälften - 10 miljoner kronor - gå till de fem utvalda.

– De här fem områdena vi har identifierat är de områden som har det största behovet.

Har du hört några reaktioner på förslaget från majoriteten?

– Inte ännu. Däremot kommer det upp till landstingsstyrelsen på tisdag.

Vad tror du att du får höra då?

– Att man inte ska peka ut särskilda områden. Men jag står fast vid att vi behöver lyfta upp områden med sämst hälsa. Det här är en nödvändig satsning. Den är nog också till gagn för hela regionen, säger Margareta Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista