Jan Olov Karlsson utanför Green Cargos område på Händelö i Norrköping. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Bemanningsbranschen

Högt tempo skapar risk för olyckor

3:52 min

Antalet anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro som följd, ökade i Sverige 2011 jämfört med året innan, rapporterar Arbetsmiljöverket. En bransch där ökningen var stor, är den växande bemanningsbranschen.

Jan Olov Karlsson är uthyrd till Green Cargo i Norrköping genom företaget Bemanningsproffsen och är både huvudskyddsombud och fackligt engagerad. Han tror att flera faktorer ligger bakom bemanningsbranschens olyckssiffror.
– Jag tror att det har blivit en bättre rapportering till Arbetsmiljöverket om skador mot vad det var för några år sedan, plus att det är mycket stress på bemanningsföretag, säger han.

Han nämner att det är mycket som ska klaffa mellan företag och att man drar ner på personalen för att köra på så lite personal som möjligt.
– Då blir det ju att dem som jobbar med det, måste köra mycket fortare för att hinna med, säger han.

Ett annat problem som han ser är att man använder sig så mycket av korta anställningar.
– De anställer i sex månader, sedan gör de sig av med personerna, så kommer det in nya som ska läras upp. Och de vill de ju helst ska göra arbetet lika fort som alla andra anställda och det går inte, säger Jan Olov Karlsson.

Hur ser du på att man riskerar de anställdas säkerhet på det här sättet?
– Jag tycker att det är lite släpphänt, just att de inte tar den hänsynen till de anställda. Man måste försöka att ha mer personal för att det ska kunna bli bättre och då tror jag olyckorna kommer att minska, säger han.

Jan Olov Karlsson tror också att det behövs mer fackligt aktivitet inom bemanningsföretagen.
– Jag vet inte om det är bara vi här i Sverige eller i Östergötland som är fackliga. Jag vet inte om de andra har skyddsombud i över huvud taget i bemanningsföretag. Här har vi lyckats starta upp en grupp, så det tycker jag har sköts jättebra.

På Green Cargo där han jobbar nu har han inte varit med om någon större olycka och tycker att det fungerar bra med både rapporteringen så fort det händer något i olycksväg.
– Plus att vi har rapporter även när det gäller materiella skador, så att det repareras så att det inte ska bli någon stor olycka. Det har sköts jättebra här, säger han.

Har du som huvudskyddsombud fått reda på några olyckor?
– Det har varit lite klämolyckor här på Green Cargo och en har blivit överkörd av en truck över foten, så han fick en bruten lilltå. Han gick jämte ett tryck och svängde med den helt apropå. Det var helt en olyckshändelse.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista