Åtvidaberg

Legionella i sporthallens duschar

1:39 min

I sporthallen i Åtvidaberg har höga halter av legionellabakterier uppmätts i vattnet i duscharna. Enligt kommunens miljöinspektör Per Linnér finns det dock ingen anledning att vara orolig.

Det var i maj i år som prover på vattnet i sporthallens duschar visade sig innehålla legionellabakterier, som kan ge upphov till den svåra lunginflammationen legionärssjukan.

– Jag skulle inte säga att det är särskilt oroväckande. Det händer att vi får in sådana här provsvar när vi är ute och tar prover och det viktiga är att man vidtar åtgärder, säger Per Linnér, miljöinspektör i Åtvidaberg.

Den vanligaste orsaken till att den här typen av problem uppstår är att vattnet i ledningarna inte håller tillräckligt hög temperatur.

I sporthallen i Åtvidaberg har ledningarna nu spolats igenom med riktigt varmt vatten och därmed ska problemet vara ur världen, säger Per Linnér.

Har det varit farligt att använda duscharna i sporthallen? 

Det är svårt att säga, men man kan ju konstatera att vi på miljökontoret inte har fått in ett enda fall, så jag tror inte att man nehöver vara speciellt oroad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista