Flera av länets kommuner har dragit ned på sommarblommorna. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Färre blommor och högre gräs i sommar

1:22 min

I flera av länets kommuner blir det färre sommarblommor och fler oklippta gräsytor i sommar. I Norrköping sparar kommunen både in på blommor och gräsklippning på grund av den kärva ekonomin.

Redan tidigare har vi berättat att Norrköpings kommun i år har dragit in på antalet sommarblommor, men man sparar också in på gräsklippningen. Det betyder att det blir färre ytor med kort gräs, så kallat bruksgräs och fler med så kallat höggräs.

– Det innebär att man klipper gräset efter sommaren och under sommaren låter man det växa så högt som det blir, säger Anna Boholm, driftschef för gata, park och natur i Norrköpings kommun

Det är i den sydvästra delen av Norrköpings kommun, till exempel i Vilbergen, Ektorp och Kneippen, som gräset på flera ställen nu ska få växa fritt under sommaren. Gångar kommer dock att klippas, så att folk kan ta sig runt och igenom de ängsliknande ytorna utan att behöva gå i det höga, kanske insektsrika, gräset.

– Besparingen blir helt enkelt genom att vi säger till entreprenören att ni ska inte klippa den här ytan längre.

Även på gatuunderhållet ska det sparas i Norrköping, liksom i Kinda där man uppger att det blir ett minimalt underhåll av gatorna.

I Motala sparar man, i likhet med Norrköping, på sina blommor, berättar parkingenjör Caroline Svensson.

– Vi har färre sommarblommor och inte lika många urnor som tidigare. Vi har också tagit bort alla våra infartsplanteringar. Dels på grund av ombyggnationer i stan och dels av ekonomiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista