1 av 6
Roger Juhlin och Mimmi Tollerup är tonårsföräldrar. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 6
Mikael Wimmerdahl har två 17-åriga döttrar. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
3 av 6
Elisabeth Trygg har barn som är 18 och 20 år gamla. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
4 av 6
Susanne Fredriksson jobbar på systembolaget på Drottninggatan i Norrköping. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
5 av 6
Filip Frey, Fredrik Seilitz och Ludvig Norén går i nionde klass på Kunskapsskolan i Norrköping. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
6 av 6
Eva Norström och Emelie Koj går i årskurs nio på Kunskapsskolan i Norrköping. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Östergötland

Föräldrar uppmuntras prata om alkohol

1:34 min

Flera av Östergötlands kommuner deltar i den nationella aktiviteten "Tänk Om", som handlar om att föräldrar inte ska bjuda sina barn på alkohol eller köpa ut åt dem.

Lotta Hjalmarsson Österholm är samordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet på länsstyrelsen i Östergötland och hon menar att föräldrarna behöver tro mer på sina möjligheter att påverka barnen.

– Jag tror att föräldrar är viktigare än man tror och man är viktig betydligt längre än vad man som föräldrar i allmänhet tror också, säger hon.

Enligt Hjalmarsson Österholm har det funnits en missuppfattning att föräldrar inte kan påverka sina barns alkoholkonsumtion. Man har tänkt att det inte spelar någon roll vad man som förälder säger och att om man tjatar så kanske barnen i stället dricker mer.

– Men det forskningen visar är att om man som förälder är klar och tydlig; jag tycker inte att det är okej att du dricker, jag kommer inte att bjuda dig på alkohol, jag kommer inte att köpa ut åt dig när du inte har åldern inne, så påverkar man sina barns alkoholkonsumtion, även det de då eventuellt skulle dricka ute bland sina kompisar, säger hon.

Men Mimmi Tollerup, som har två tonårssöner, tror mer på att påverka genom att vara ett gott föredöme.

– Jag tycker det känns viktigt att jag själv som förälder visar hur jag tycker det är viktigt att hantera. Jag tycker inte att det är fel att dricka ett glas vin till maten, men jag är nästan aldrig berusad, det har knappt hänt under mitt liv, och det tycker jag är en bra signal.

Hur mycket tror du det påverkar vad man säger som förälder till sina barn?

– Mest tror jag det påverkar hur man gör själv. Vad man säger det går in i ena örat och ut i nästa, säger Mimmi och skrattar.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista