Bryggan vid Grännäs i Valdemarsvik, ett av de så kallade EU-baden i Östergötland. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Sverige

Skyltar ska göra det lättare att välja badplats

I sommar blir det lätt att välja badplats. Nya skyltar utmed våra kuster ska visa vilken kvalitet det är på badvattnet, allt från "Utmärkt badvattenkvalitet" till "Avrådan från bad".

Havs- och vattenmyndigheten beslutade igår om nya regler för så kallade EU-bad.

Sedan tidigare ställs krav på kontroll av badvatten med provtagning och information till allmänheten. Nytt för i år är information på plats om badvattnets kvalitet i form av tydliga och enhetliga skyltar.

Betyget baseras på provtagningar på badvattnet från de senaste fyra åren. Om det skett föroreningar av vattnet ska besökarna avrådas från bad. De ska också få information om vad som orsakade föroreningen och vad som görs för att förhindra nya.

Ansvaret för skyltningen ligger på varje kommun och gäller alla så kallade EU-bad, som i snitt har cirka 200 besökare per dag. 

De nya reglerna träder i kraft i dag och senast 21 juni, då badsäsongen startar i stora delar av landet, ska kommunerna ha fått upp skyltarna.

– HaV:s förslag till skyltning av badplatserna har varit ute på remiss. Det är klart att kommuner som har bad som klassificerats som dåliga inte är så glada över skyltningen. Men det rör sig bara om ett fåtal, av 447 badplatser var det bara nio som hade dålig kvalitet. I övrigt har vi inte mötts av särskilt starka reaktioner, säger Margareta Lundin Unger, utredare på Enheten för god vattenkvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista