1 av 2
Dykning foto:Olav Urdalh/Scanpix
2 av 2
Linköping

Dykning för handikappade

1:25 min

Dykinstruktörer i Linköping utbildar sig för att kunna instruera personer med fysiskt eller psykiskt handikapp att börja dyka. Dykning för handikappade är inte vanligt i Sverige men i övriga Europa.

En speciell kurs hålls den här helgen i Linköping där dykinstruktörer får redskap för att kunna lära ut dykning för handikappade.
Bakom kursen står DDI Disabled Divers International som är en organisation som specialiserat sig på dykutbildningar för människor med ett fysiskt eller psykiskt handikapp.

Göran Nyqvist från Linköpings dykcenter säger att det krävs extra utbildning för att kunna lära vidare.

– Det kanske är så att man inte har några armar och då har vi svårt att tänka oss hur vi ska kunna göra tecken under vattnet. Men då finns det speciella metoder som vi ska lära oss.

Om man vill börja med dykning och har ett handikapp krävs det som vanligt ett läkarintyg, säger Göran Nyqvist. Han kan se många fördelar med dykning för personer med särskilda behov.

– Man vet sedan tidigare att rehabilitering i vatten är bra. I vattnet är alla ganska jämställda även om man kan ha svårt att röra sig på land säger Göran Nyqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista