Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skänninge

Avstängning av väg upprör handlare

Publicerat söndag 3 juni 2012 kl 08.16
Handlare: "Hela Skänninge kommer få problem"
1:21 min
Skänninge marken. Foto: Andreas Tosting /Sveriges Radio Östergötland

Tillsammans med Trafikverket vill Mjölby kommun stänga av en av infarterna till centrala Skänninge. Det handlar om Linköpingsgatan som ska stängas av för att värna om säkerheten när dubbelspåret mellan Mjölby och Motala är färdigt. Men handlare i Skänninge är inte glada över planerna.

Det har under en längre tid byggts en hel del runt omkring Skänninge. Under drygt tre års tid har både tågtrafiken och nya riksväg 50 byggts om och utvidgats i olika etapper. Att dubbelspåret mellan Mjölby och Motala byggs kommer att betyda en hel del för Skänninge. Orten får till exempel en ny pendlingsstation. Den ökade tågtrafiken med fler avgångar medför också att det blir nya infarter till de centralare delarna av Skänninge.

En ny tunnel vid idrottsvägen ska byggas för att på så sätt minimera risken för tågolyckor. Med tunneln byggs problemet bort, något som annars skulle finnas kvar vid passeringar av spårövergångar. Men det betyder också att Linköpingsgatan som trafikeras rätt så mycket, både till och från Skänninge, kommer att stängas av.

Enligt Mjölbys kommunchef Dag Segrell, gör man det för att värna om säkerheten. Han säger till Sveriges Radio Östergötland att han förstår om planerna kan upplevas som en stor förändring, men att kommunen och staten gör det för de mångas bästa. Med bommar vid tågrälsen menar kommunchefen att risken för olyckor är större vid Linköpingsgatan än vid en tunnel vid Idrottsvägen.

Men flera handlare längs med vägen är missnöjda över att inte längre finnas på den stora infartsgatan in till centrala Skänninge. Samer Salem driver en pizzeria längs med vägen och tror att hela Skänninge kommer att drabbas av avstängningen.

– Jag kommer nog förlora många kunder, men det är inte bara jag som drabbas. Hela Skänninge kommer få problem. Linköpingsgatan är mycket viktig här i Skänninge eftersom man kommer till staden direkt, säger Samer Salem.

Samer Salem tror att Linköpingsgatan nu blir en återvändsgränd.

– Det blir svårt för folk att hitta hit till affärerna, säger Samer Salem.

Förändringen förväntas vara klar under 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".