Akutmottagningen på universitetssjukhuset. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
Östergötland

Hårt tryck på akuten

Lena Lundgren, landstinget: "Det pågår många aktiviteter för att kunna möta behoven"
1:23 min

Trycket på länets akutsjukvård fortsätter att öka. Förra året hade länets akutmottagningar tio procent fler patienter jämfört med året innan, och hittills i år är ökningen omkring fem procent i Linköping.

– Vi är väl medvetna om det och det pågår många aktiviteter för att kunna möta behoven på bästa möjliga sätt, Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget.

De senaste åren har det varit hårt tryck på länets akutmottagningar. Tröttkörda sjuksköterskor har sagt upp sig och i landstinget försöker man möta problemen genom olika projekt.

Just nu håller närsjukvårdsdirektörerna på att studera in- och utflödet på akutmottagningarna. I ett annat projekt ska patienter som väldigt ofta besöker akuten kontaktas och få vård och råd innan de åker in akut.

För äldre finns sedan nåt år tillbaka de så kallade Almateamen som ska hjälpa pensionärer att bo kvar hemma utan att behöva uppsöka akuten. Men även sjukvårdsrådgivningen 1177 är viktig, säger Lena Lundgren.

– Vi har haft problem med tillgängligheten till sjukvårdsrådgivningen eftersom väldigt många ringer. Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden tagit beslut att öka resurserna till sjukvårdsrådgivningen så att man snabbt ska nå målen att snabbt svara i telefon och ge råd och vägledning var patienterna ska vända sig.

Vad beror det på att fler söker sig till akuten?

– Jag tror helt enkelt man behöver stöd, och det försöker vi utveckla hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".