Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

Byggdamm ska kontrolleras

Arbetsmiljöverket har inlett ett flerårigt tillsynsprojekt inom byggbranschen i Östergötland och Sörmland. Syftet är att få bukt med de hälsorisker som byggdamm utgör. 

Bland annat ska ett 60-tal byggföretag besökas på sina respektive kontor där arbetsgivarna får redogöra för hur man i sin planering av olika bygguppdrag förebygger att arbetstagare utsätts för damm.

−Vi måste få företagen att ta dammproblemen på allvar, säger Ulla Sernelius, inspektör och yrkeshygieniker vid Arbetsmiljöverket.

– På våra byggen finns risker som kan betyda omedelbar fara för livet. Med damm är det så, att det man andas in kan ge allvarliga skador på sikt. Sjukdomar smyger sig på genom att knappt synbara partiklar äter sig in i luftrör och andningsorgan. Ingen ska på grund av brister i arbetsmiljön behöva utstå utdragna och livshotande sjukdomar som stendammslunga och KOL, säger Ulla Sernelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista