Köbildning på E22:an genom Söderköping, en vanlig syn framförallt under sommarhalvåret. Louise Martinsson/Sveriges Radio
Söderköping

Förbifart sköts upp

1:33 min

Förbifart Söderköping är ett av de projekt som prioriterats ned på grund av att välbärgade kommuner numera har möjlighet att köpa sig före i kön. Det menar i alla fall kommunledningen.

Enligt forskaren Jan-Erik Nilsson på VTI i Linköping finns det en mängd exempel på vägbyggen som prioriterats ned på grund av att välbärgade kommuner eller regioner varit beredda att betala för att få sina vägar byggda tidigare genom så kallad medfinansiering. 

Det nya systemet infördes 2008 och i Söderköping är kommunalrådet Magnus Berge (C) tämligen övertygad om att det är orsaken till att  ombyggnaden av E22:an genom stan sköts på framtiden.  

– De vi har hört, men inte fått det bekräftat är att det var Västra Götalands-regionen som lyckades övertyga regeringen med större andel medfinansiering och på det sättet kom före oss i kön.

Förbifart Söderköping låg under lång tid på listan över de projekt som skulle påbörjas 2016, men i sista stund ändrades plötsligt starttiden till 2019.

Orsaken är, enligt Magnus Berge, att Trafikverket ger förtur till kommuner som har råd att lägga mycket pengar på så kallad  medfinansiering. 

– Så har systemet fungerat. Ju mer man medfinansierar desto större sannolikhet är det att projekten kommer in i den nationella planeringen.

Både Riksrevisionen och VTI, Statens väg- och transportsforskningsinstitut, har kritiserat systemet eftersom de menar att Trafikverket prioriterar upp omlönsamma projekt på grund av  medfinansieringen. Magnus Berge menar att det skapar orättvisa.

– Det viktiga är att man behandlar kommunerna och hela Sverige på ett rättvist och likadant sätt, och så har det inte varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista