Skänninge marken kommer också beröras av nya infarterna till centrala Skänninge. Foto: Andreas Tosting /SR Östergötland
Skänninge

Kommunchef vill lugna Skänningebor

1:31 min

Mjölbys kommunchef Dag Segrell försöker idag lugna de handlare i Skänninge, som är oroliga för sin försäljning i samband med att Linköpingsgatan nu ska stängas av. 

När tågen på dubbelspåret mellan Mjölby och Motala börjar rulla nästa år kommer infarterna till Skänninge se annorlunda ut. För att minimera antalet olyckor byggs nämligen två järnvägsövergångar bort.

– I Skänninge bygger vi en tunnel vid Idrottsvägen och då blir tyvärr en stängning av Linköpingsgatan det enda alternativet, säger Dag Segrell.

När tågen blir fler med tätare avgångar och högre hastigheter är det därför inte säkert att ha en infartsgata in till centrala Skänninge som Linköpingsgatan tidigare varit.

– Det kommer inte i framtiden vara möjligt att passera Linköpingsgatan varken med bil, cykel eller gåendes, säger Dag Segrell.

Kommunchefen medger att det hade varit bra om en tunnel hade byggts vid Linköpingsgatan också, men poängterar att säkerheten måste gå i första hand.

– Det allra bästa hade varit om vi hade kunnat få till en tunnel där också, för att inte få en barriär som det nu kommer att bli. Men utredningar visar att det är så gott som omöjligt att få till en vettig tunnel där. Så det är klart att det blir en förändring, säger Dag Segrell.

I Skänninge har flera butiker och servicekontor så som post och bank slagits igen. Det har lett till att kvarvarande handlare blir oroliga för att inte längre finnas på huvudgatan i Skänninge.

Men Dag Segrell är positiv och ser ljust på Skänninges förändring. Mjölby kommun lägger ungefär 100 miljoner kronor på att utveckla Skänninge. Via till exempel pendelstationen och de nya infarterna tror han att Skänninge kommer att bli större och att det kan leda till fler företagare i samhället.

– Vi är välmedvetna om att det har varit svårt att upprätthålla service. Både butiker, post och bank har försvunnit och det beror på att befolkningsunderlaget inte riktigt räckt till. Får vi en tillväxt i Skänninge så kan det förhoppningsvis skapa underlag för fler butiker i framtiden, säger Dag Segrell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista