Julia Plath, läkarchef på akutmottagningen i Linköping. Foto: Raina Medelius
Linköping

Kö till akuten ett globalt problem

1:49 min

Trots långa väntetider söker sig allt fler patienter direkt till länets akutmottagningar och det är inte bara i Östergötland som väntrummen är överfulla.

– Det här är inget östgötska problem det är ett globalt problem. Jag var på en konferens under hösten där det var så tydligt att det här drabbas hela världen av. Jag tror att vårt problem är att vi är så tillgängliga. För vi har öppet tjugofyra timmar om dygnet - det har i och för sig alltid varit så och varför man nu kommer mer hit, det vet jag inte, säger Julia Plath som är chef för läkarna på akutmottagningen på universitetssjukhuset i Linköping.

Vi har flera gånger tidigare berättat om att ansvariga på länets akutmottagningar är bekymrade över patienttillströmningen. Förra året ökade antalet besökare på akuten i Linköping med tio procent, liknande siffror finns för de övriga akutmottagningarna i länet. Och hittills i år är ökningen sex procent i Linköping.

Många projekt har startats på senare tid i Östergötland med avsikt att komma tillrätta med problemet - som ytterst drabbar patienterna, och det är tungt för personalen, säger Julia Plath.

– Vi upplever ju att det enstaka patientmötet inte har den empati, till exempel, som det skulle ha. Därför att stressen på arbetsplatsen är för hög, säger hon. 

Patienterna på akuten bedöms vid ankomsten efter hur akut deras ärende är, och det händer ofta att många efter det får vänta i timmar på att bli omhändertagna. Ändå ökar besöksantalet.

– Och då måste man ju ha ett inre behov att få den vård vi kan erbjuda. Det är ju egentligen det mest fascinerande i problemet. För vi tycker ju inte att vi har de handläggningstider vi borde ha, säger Julia Plath.

Vad tycker du att man borde göra åt det?

– Under 2012 har det gjorts många analyser men det är väldigt svårt att hitta klara sanningar. Vi ser att sökmönstret i samhället har förändrats och det är därför vi ökar. Det är någonting som man måste jobba lite proaktivt med. Men några riktiga lösningar har vi inte än, säger Julia Plath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista