1 av 2
Båttrafiken är tänkt att utgå från Arkösund. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Tahir Yousef
Norrköping

Gränsö kan bli utan kollektivtrafik

1:25 min

När det införs kollektivtrafik i skärgården i sommar riskerar de boende på Gränsö utanför Arkösund att bli helt utan förbindelse. Inga av de boende har gått med på kommunens krav om att trafikera privata bryggor.

När Norrköpings kommun beslutade att börja med kollektivtrafik för att öppna upp den östgötska skärgården för alla bestämde man också att båtarna ska trafikera bryggor som ägs av de boende på öarna. Det har skapat upprörda känslor bland många. På Gränsö finns inte en enda bryggägare som gått med på kravet att ta emot turister på sin egen brygga.

– Nu i början kan det bli så att det inte blir allmän kollektivtrafik till Gränsö, säger Martin Schmidt som jobbar vid tekniska kontoret i Norrköping.

I många är har östgötatrafiken haft en anropsstyrd båttrafik men den har enbart kunnat användas av öborna. För ungefär ett år sedan meddelade politiker att det ska bli en ändring på det. I framtiden skulle alla turister som vill få möjlighet att på nära håll se och uppleva skärgården, det skulle också göra det lättare för de boende att ta sig mellan öar och fastland. Politikerna tog det för givet att öborna med öppna armar skulle ta emot turister på sina privata bryggor.

När det visade sig att många är tveksamma att låta deras privata brygga förvandlas till en allmänbrygga kom man i Norrköping på idén att inte trafikera till de bryggor som sa nej till att turister gick av och på där.

– Det är naturligtvis inte vad vi hade hoppats. Vi hade hoppats på att åstadkomma en lösning för alla. Men det är inte den 17:e juni än och vi hoppas fortfarande på att det kommer att gå att lösa, säger Martin Schmidt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista