Östergötland

Kommunal hotar att stoppa bussar

1:10 min

Fackförbundet Kommunals skyddsombud hotar nu med att stoppa all trafik som körs med den busstyp som under vintern och våren vobblat, det vill säga tillfälligt tappat styrförmågan.

Busschauffören Bo Lingestig som är regionalt skyddsombud på Kommunal Öst har tröttnat på att den tyska busstillverkaren fortfarande inte har löst problemet, samtidigt som Arbetsmiljöverket heller intelämnat något besked. Så ett tvångsstopp kan ske när som helst, enligt Bo Lingestig:

-- Det kan bli aktuellt ganska omgående, för vi tycker det här är så pass alvarligt, så det kan ske hända redan idag.

Problemet gäller boogeybussar med dubbla bakhjul, modell A26 av märket MAN. Nobina har all ytterlinjetrafik runt Norrköping och Veolia kör Åby-Simonstorp med denna typ av buss. Ett 15-20-tal vobblingar har skett i vinter uppskattar Bo Lingestig som själv har kört en buss av typen som börjat vobbla.

-- Det känns väldigt obehagligt för man tappar all kontroll och bakvagnen slänger okontrollerat

Joakim Karlen som är trafikchef för Nobina är själv besviken på att besked från MAN dröjer men han säger till Sveriges Radio att de tillfälligt justerade bussarna är säkra att färdas i. Men det håller inte skyddombudet Bo Lingetsig med om.

-- Man har spärrat bakaxlarna, eller styraxeln, och så säger man att det nu inte ska kunne ske igen. Men tyvärr har det hänt även på sådana bussar. Det hände så sent som i förra veckan på en buss. Vi som skyddsombud kan ju inte gå och vänta och säga "ja, vi vet att det kommer hända en olycka, vi vet bara inte när". Och det är inte okej, det är det inte, säger Bo Lingestig och skakar på huvudet.

Gustaf Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista