Foto: Lovisa Gelin/ SR Östergötland
Norrköping

Utebliven båttrafik upprör öbor

"För oss öbor på Gränsö blir det ännu sämre"
1:33 min

Boende på Gränsö är upprörda över Norrköpings kommuns beslut att inte köra med kollektivtrafikbåten till Gränsö. Orsaken är att kommunen beslutat att bara angöra de bryggor där bryggägarna gått med på att turister får gå av och på, och det har ingen på Gränsö gjort.

– Det känns diskriminerande för oss boende att överhuvudtaget ta till en sådan där halv utpressning att är det inte så att min brygga får bli turistbrygga så kommer jag inte få skjuts, säger Claes-Göran Lundberg som bor på Gränsö.

Snart är det dags för Östgötatrafikens nya skärgårdslinje att börja trafikera skärgården. Tanken är att kollektivtrafiken med båt ska vara tillgänglig för alla. Både för turister och öbor. Det ska bland annat underlätta pendlingsmöjligheterna för de öbor som jobbar eller studerar på fastlandet.

Men för att det ska bli verklighet så krävs det att de bofasta på ön som har en brygga tillåter på och avstigning för turister på sina bryggor. Annars angör vi inte din brygga har Norrköping kommunsagt.

Men än så länge är det bara fem bryggägare, varav fyra privata bryggägare, i Norrköpings skärgård som tackat ja till att kollektivtrafikebåten lämnar av turister på deras brygga. Claes Göran Lundberg är kritisk till kommunens sätt att hantera frågan.

– Som jag ser det prioriterar man turism före fast boende, säger han.

Just på Gränsö har alla bryggägare sagt nej till kommunens förslag vilket betyder att kollektivtrafikbåten kommer inte att trafikera dit under sommaren. Det skulle bli bättre pendlingsmöjlighet för öborna men.

– För oss öbor på Gränsö blir det ännu sämre än det varit tidigare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".