Linköping

Internetterapi effektivt mot depression

Så kallad psykodynamisk terapi via internet är effektiv vid behandling av depression. Det visar en ny studie vid Linköpings universitet.

Psykodynamisk behandling handlar om att själv lära sig se och förstå återkommande livsmönster, och studien visar att effekterna var mycket större i gruppen som fått psykodynamisk behandling jämfört med en kontrollgrupp. Effekterna kvarstod dessutom vid en uppföljning tio månader efter avslutad behandling.

– Resultatet visar att psykodynamisk internetbehandling i tio veckor står sig mycket väl mot antidepressiv medicin och annan psykologisk behandling, säger Robert Johansson, doktorand i klinisk psykologi och den som drivit projektet, i ett pressmeddelande.

Studien publiceras nu i den välrenommerade tidskriften Plos One. Den form av internetbaserad behandling som prövats i studien är så kallad vägledd självhjälp. Patienterna har via Internet fått ta del av ett textbaserat material och utöver det varje vecka haft 10-15 minuters terapeutstöd via e-post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista