Foto: Lovisa Gelin/ SR Östergötland
Norrköping

Skärgårdsutvecklare beklagar utebliven båttrafik

Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare: "Det är inte bra"
1:37 min

Skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton beklagar nu att Östgötatrafikens båtar inte kommer att lägga till vid Gränsö. Han tycker att Norrköpings kommun och Gränsöborna borde kunnat hitta en bra lösning, och att den uppkomna situationen är olycklig.

Som vi tidigare berättat kommer det inte att bli någon kollektivtrafik med båt till ön i sommar. Anledningen till det är att Norrköpings kommun bestämt att kollektivtrafikbåten bara ska angöra de bryggor där bryggägarna gått med på att turister får gå av och på. Och det har ingen bryggägare på Gränsö gått med på.

Tidigare har de bofasta på ön kunnat använda sig av så kallad anropsstyrd kollektivtrafik, men den upphör nu. Skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton beklagar nu att Östgötatrafikens båtar inte kommer att lägga till vid Gränsö.

– Det är inte bra. Turisttillströmningen till Gränsö är inte så stor sommartid, eftersom det inte är ett tydligt besöksmål. Det borde finnas någon brygga som inte ligger direkt till någons tomt eller bostadshus som man kunde nyttja. Med bättre kommunikation mellan kommunen och de boende så borde vi inte ha hamnat i det här läget.

Varför blir det inte en kommunal brygga istället?

– Vi har inte haft någon tradition med kollektiva bryggor i Östergötland, och för att få till stånd en skapligt snabb trafikstart så har man valt det här alternativet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".