Johan Malmblad städar i Trädgårdsföreningen. Foto: Raina Medelius
Linköping

Skräpigt i studenternas spår

”Fotograferna hjälpte till att städa”
1:30 min

Nu sprider sig sopsorteringen även till våra parker. I Linköping ska det sättas upp papperskorgar med sorteringsfack. Men igår var det storstädning som gällde efter gymnasisternas traditionella champagnefrukost.

– Vi fick väldigt mycket hjälp av fotoassistenter och fotografer. Det var väldigt många som fotade i år och när de började plocka blev vi överraskade, men mycket tacksamma, säger Johan Malmblad, som städade i Trädgårdsföreningen i Linköping under gårdagen. 

Han säger också att även om de firande studenterna lämnat en hel del skräp efter sig är det inget mot hur det såg ut i Trädgårdsföreningen efter valborgshelgen.

– Då fick vi städa hårt dagen efter. 

Avgångseleverna från Linköpings gymnasieskolor har någon gång tidigare sett till att en peng från varje såld studentmössa gått till kommunen för städningen efter avslutningskalasen. Och studenterna på universitetet har idag en överenskommelse med kommunen om att sätta ut sopsäckar som kommunens personal sedan hämtar på olika platser efter större evenemang.

– Helst hade man ju velat ha separering mellan metall, plast och glas också, säger Johan Lindblad.

Och det är precis vad som är på gång. För en ny sorts avfallskorg håller på att sättas upp i Trädgårdsföreningen, enligt stadsträdgårdsmästare Lotta Johansson. En variant på sorteringskorgen finns redan i parkleken för barn och nu ska den testas även för vuxna.

Lotta Johansson påpekar också att det faktiskt inte är tillåtet att lämna skräp efter sig ute.

– Nedskräpning är ju ett lagbrott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".