Vid stora mästerskap som EM i fotboll är det många krogar som erbjuder sina gäster att se matcherna tillsammans. Här Spanien-Ukraina under EM 2006. Foto: Scanpix
EM i fotboll

Dyrt visa EM på krogen

1:32 min

De krögare som väljer att visa EM i fotboll kan räkna med ett rejält uppsving under de kommande veckorna, men det är långt ifrån gratis att låta gästerna se matcherna på krogen.  

Ikväll börjar EM i fotboll i Polen och Ukraina - en folkfest som nu kommer svepa över hela Europa fram till och med 1 juli då finalen spelas i Ukrainas huvudstad Kiev.

Krögare med tv-apparater lär få ett rejält uppsving i antalet besökare under ett mästerskap som detta. Men för att få visa matcherna behöver man ett tv-avtal med Canal Digital, som köpt rättigheterna. Ett nödvändigt ont , säger Jeff Wallin, som driver en sportbar i Linköping.

– Det är ingen dans på rosor att försöka leverera all sport på alla kanaler hela tiden, men vi tror att om vi har ett brett utbud lockar vi många besökare och vi tror att det är värt pengarna.

Enligt Jeff Wallin är det en balansgång att betala höga avgifter till de tv-bolag som äger sändningsrättigheterna och samtidigt alltid försäkra sig om köpstarka gäster.

Nu under EM lär det troligtvis inte vara något problem, även om mycket hänger på hur det går för svenska landslaget.

På Jeff Wallins sportbar i centrala Linköping är så gott som hela lokalen bokad för gäster som vill se matcherna tillsammans med andra. Något som Jeff tror har att göra med att folk vill komma så nära live-känslan som möjligt.

– Det här är väl så nära live man kan komma. Man upplever det inte bara med tre, fyra kompisar hemma i soffan utan man upplever evenemanget tillsammans med många andra. Och jag tror att det är det som lockar, att man kan dela glädjen och även sorgen, om det skulle vara så.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista