1 av 2
Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix
2 av 2
Platschef Per Thörnqvist på Cantralbadet i Norrköping. Foto: Raina Medelius
Östergötland

Bad både ute och inne

"Är det dåligt väder öppnar vi ett par timmar tidigare"
1:49 min

Sommaren är kort ibland men många vill ju bada hur vädret än är. Vi har sammanställt hur kommunernas badanläggningar håller öppet i länet i sommar.

– Är det dåligt väder så öppnar vi ett par timmar tidigare till och med, säger Per Thörnqvist som är platschef på Centralbadet i Norrköping.

Vad är dåligt väder?

– Tillräckligt för att man inte ska ha så stor lust att bada ute. Då öppnar vi lite tidigare i äventyrsbadet så att vi kan ge en garanterat bra badupplevelse, i Thailandsformat kan man säga - det är 28 grader i vattnet och 30 i luften.

I sommar pågår renoveringsarbeten vid en av bassängerna i Centralbadet och utanför entrén, men badet håller öppet både ute och inne. På många andra bad passar man på att renovera inomhus under sommaren. Lundbydbadet i Mjölby stänger inomhusdelen fyra veckor sammanlagt i juli och augusti. Arena Grosvad i Finspång stänger i år bara sina rutschkanor första veckan i juli för underhållsarbete.

Simhallen i Linköping har stängt fram till skolstart på grund av att bassängbottnar behöver förstärkas. Men äventyrsbadet med ingång från utebadet Tinnis har öppet hela sommaren, liksom Tinnis.

I Motala kan man bada inne i simhallen hela sommaren - utom en vecka mitt i augusti då det är stängt - och sola kan man göra utomhus på baksidan av badet. Fika får man ta med själv.

Ljungsbro sportcenter utanför Linköping har ett mindre inomhusbad som satsar på att ha öppet hela sommaren. Annars stänger kommuner som Valdemarsvik, Vadstena och Boxholm sina simbassänger helt under sommaren. Och i Österbymo i Ydre kommun stängs värmen i den kommunala bastun av för säsongen den 29 juni.

Vad tror du om sommaren?

– Utifrån hur det har varit under våren så är det svårt att ställa en progonos men jag delar mångas förhoppning om att det blir en fin och skön, solig och varm sommar, säger Per Thörnqvist på Centralbadet i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".