Staffan Danielsson (C) Foto: Lars Pehrson / Scanpix
Östergötland

Eko-krav ifrågasätts

1:30 min

Den östgötske riksdagsmannen Staffan Danielsson (C) ifrågasätter nu kravet på att 25 procent av den mat som den offentliga sektorn köper ska vara ekologisk.

– Sverige har haft lite för mycket fokus på att till varje pris stötta och öka det ekologiska, säger Staffan Danielsson (C).

För att stimulera en hållbar utveckling i samhället vill de svenska politikerna öka efterfrågan på ekologiskt producerad mat. Därför anser riksdagen att 25 procent av alla livsmedel som kommuner och landsting upphandlar bör vara ekologiskt producerade.

Men Staffan Danielsson menar att kravet som ställs på den offentliga sektorn har många negativa effekter.

Priset på ekologiskt producerad mat är mycket högre och det gör att kommuner och landsting måste köpa resterande andel till lägre pris för att få ekonomin att gå ihop. Och då ökar importen från andra länder:

– När man har klarat av 10-20 procent till ett större kostnad då köper man ofta resten genom att importera mat utifrån, från djur som haft det sämre än i Sverige och då tycker jag att det blir fel fokus. 

Sverige har stränga djurskyddsregler och miljökraven på lantbrukarna är ofta högre än i andra länder, säger Danielsson. Därför borde politikerna i första hand ställa krav på stränga miljö- och djurskyddsregler och inte på att maten ska vara ekologisk.

– Först ska vi kräva ett gott djurskydd och en god miljöhänsyn, sedan  kan man gärna kräva ekologiskt också, det är ett utmärkt miljöalternativ givetvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista