Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Ödeshög

Sophämtningen kan stoppas

1:29 min

Arbetsmiljöverket hotar nu med att stoppa avfallsföretaget Sita från att hämta sopor i tre områden i Ödeshög. Orsaken är att renhållningsarbetarna har svårt för att ta sig fram till soptunnorna.

– Det är trångt i dessa områden, det saknas vändplaner för fordonen på ett ställe och några vägar är för smala. På ett ställe är det väldigt brant, säger Carina Lövgren, regionalt skyddsombud på  Transportarbetareförbundet.

Arbetsmiljöverket menar att de trånga arbetsytorna kring soptunnorna leder till oro och stress bland renhållningspersonalen, stress över att exempelvis riskera att köra på personer eller egendom.

Myndigheten vill nu att avfallsföretaget Sita ska komma med konkreta förslag på förbättringar för företagets personal, annars kommer Arbetsmiljöverket att förbjuda Sita från att hämta sopor vid platserna.

– Vi tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket kontaktat oss. Vi vill att vår personal ska ha en god arbetsmiljö och vi kommer att föra en dialog med Ödeshögs kommun om hur vi ska kunna lösa hämtningen framöver på ett bättre sätt, säger Lars Lindvall produktchef vid företaget Sita.

Företaget sköter sophämtningen i området på uppdrag av Ödeshögs kommun. Totalt handlar det om ett 20-tal soptunnor i Stava Hamn, Orrnäs och Hallberga som sophämtarna har svårt att ta sig fram till.

– Vi ska hitta en lösning på problemet, hur lösningen kommer att se ut vet vi inte i nuläget, säger Urban Runesson, byggchef i Ödeshögs kommun.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista