1 av 2
Minnesstenen inspekteras före tvätten. Foto: Raina Medelius
2 av 2
Vd Petra Hammarstedt och antikvarie Mattias Schönbeck.
Ödeshög

Skonsam tvätt med ultrarent vatten

1:46 min

Kung Sverker den äldres minnessten söder om Alvastra kungsgård i Ödeshögs kommun ska tvättas med hjälp av så kallat ultrarent vatten. På torsdagen påbörjades rengöringen. Per Sandberg från Statens fastighetsverk önskade att allt skulle gå väl.

Rengöring av gamla kulturföremål med hjälp av ultrarent vatten är en ganska ny metod i Sverige. Petra Hammarstedt är vd i Linköpingsföretaget Qlean Scandinavia som tagit fram det rena vattnet och hon berättar att det mesta som finns i vanligt kranvatten förutom själva vattnet, har filtrerats bort.

Kung Sverker den gamle mördades troligen på just den här platsen där stenen står idag och mordet skedde år 1165, när kungen var på väg till julotta i Västra Tollstads kyrka. Det är länsstyrelsen som ansvarar för stenen och underhållet av den, och antikvarie Mattias Schönbeck från länsstyrelsen fanns på plats när tvätten började. Han tror att metoden kommer att användas fler gånger.

– Ja, det här är såpass kostnadseffektivt och vi lämnar inte efter oss kolväten eller lösningsmedel eller nånting sådant. Den här rena ytan kommer att hålla mycket längre än de rena ytor vi gjort tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista