För att stävja brottsligheten på Ågatan i Linköping vill både kommun och polis kameraövervaka krogstråket. Men länsstyrelsen har hittills sagt nej.
Linköping

Polis och kommun vill kameraövervaka Ågatan

1:34 min

Efter skottlossningen på Ågatan i Linköping är frågan om kameraövervakning på den krogtäta gatan mer aktuell än någonsin. Polisen och  kommunen vill ha övervakningskameror, men länsstyrelsen tycker att kamerorna kan vara integritetskränkande.

Natten till måndag utsattes en nyöppnad krog på Ågatan för skottlossning. Upp mot 20 skott avlossades. Efter en rad våldsincidenter vill både polisen och Linköpings kommun ha kameraövervakning på restaurang- och krogstråket för att på så sätt stävja våldet.

Länsstyrelsen är restriktiv med kameraövervakning och hävdar att alla andra sätt att stävja brottsligheten ska ha prövats. Om det inte har varit dags med kameraövervakning än så tycker Innerstadsgruppens ordförande, Rutger Starwing (M), att det är hög tid för det nu.

– Det är beklagligt att politiker, och framför allt tjänstemän på Länsstyrelsen, tror att vi är kvar på flower power-tiden då alla älskade varandra och var vänliga. I dag är det ett annat klimat i samhället. Samhället har utvecklats och då måste vi utveckla allt annat i samma takt, säger Rutger Starwing och fortsätter:

– Vi har tagit till oss den moderna tekniken i allt utom i säkerhetsfrågan.

Innerstadsgruppen, som är kommunens egen trygghetsgrupp i centrala Linköping, hade så sent som i torsdags möte där frågan om kameraövervakning kom upp. I gruppen sitter bland annat polis, politiker från både majoriteten och oppositionen, alkoholhandläggare, krögare och fältarbetare. De flesta i Innerstadsgruppen vill ha kameraövervakning på Ågatan för att stävja våldet.

Under natten till måndag sköts det med automatvapen mot en nyöppnad krog på Ågatan. Något som ger Rutger Starwing anledning att kritisera Länsstyrelsen för deras försiktighet kring kameraövervakningen.

– Vi som bor, verkar och ska ha vår fritid i kommunen vill ha övervakningen och accepterar den. Men de som sitter på Länsstyrelsen, och inte lever i samhället på samma sätt som oss andra, de har synpunkter på det sätt vi vill övervaka oss själva. Jag tycker det är anmärkningsvärt, säger Rutger Starwing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista