Sverige

Jordgubbsförsäljare lever farligt

Jordgubbsförsäljare längs med vägkanterna kan vara en fara i trafiken. Många står på vägar med höga hastighetsbegränsningar och Trafikverket jobbar med att få ner antalet försäljare som står på farliga platser.

Det är överhuvudtaget inte tillåtet att stå vid vägar som har en hastighetsbegränsning över 80 km/h, och därför uppmanar man också bilister att inte stanna vid dessa försäljare.

All vägförsäljning är tillståndspliktig och tillstånd ges först efter att frågan om trafiksäkerheten på det tänkta försäljningsstället har prövats.
-- Vi oroar oss över försäljning utmed våra vägar som sker på ett sätt som kan leda till förfärliga olyckor, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket.

För att få ett tillstånd för försäljning vid vägkant måste försäljaren vara placerad på visst avstånd från vägområdet och bilar ska kunna köra in och ut igen från försäljningsplatsen på ett säkert sätt. Det kan till exempel vara en rastplats. Tillståndet ska finnas med på plats och kunna visas upp vid förfrågan. Försäljare som inte kan visa upp ett tillstånd kan polisanmälas.

Det har inte hänt många olyckor där vägkantsförsäljare varit inblandade, men Trafikverket vill agera innan något olyckligt händer.
-- Om det händer olyckor, att en jordgubbsförsäljare blir påkörd eller att någon springer över vägen för att köpa jordgubbar på andra sidan så blir ju konsekvenserna så förfärliga, säger Lars Ekman till P4 Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".