Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Linköping

Ljudinspelning ska hjälpa hjärtsjuka

1:50 min

På Universitetssjukhuset i Linköping utvecklas nu en ny metod som ska hjälpa patienter som har hjärtpump. Metoden går ut på att patienterna själva spelar in ljudet från sin pump och skickar det för analys till sjukhuset.

– En hjärtpump är som vilken pump som helst, vattenpump eller bensinpump. När det kommer nåt som kärvar i pumpen så låter pumpen annorlunda. Vi hade två patienter i Linköping som drabbades av stroke och i samband med det så hörde vi att ljudet från från pumpen förändrades när vi lyssnade med stetoskop, säger Laila Hübbert, som är överläkare på Kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Runt om i världen finns det flera tusen patienter med svår hjärtsvikt som behandlas med mekanisk hjärtpump. I Sverige får varje år omkring 30 patienter en mekanisk pump i väntan på hjärttransplantation. Men en stor andel av dem drabbas av komplikationer som blödningar, stroke eller infektioner. Det kan förvärra deras sjukdom eller leda till döden.

Men nu visar det sig att flera av dessa komplikationer kan upptäckas genom att lyssna på ljudet från hjärtpumpen, något som kan rädda livet på många patienter.

– Hos några patienter så har vi sett att ljudet förändras veckan innan man drabbas av stroke, och det är det vi är ute efter att tidigt kunna se så att vi kan gå in med behandling innan man drabbas av stroke, säger Laila Hübbert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista