"Vi som fackförbund befinner oss i fredsplikt men vi kan heja på och finnas bakom", säger Vårdförbundet. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Linköping

Forskare: Lönekravet historiskt

"Svårare och svårare ju längre tid som går"
1:51 min

Det är brist på sjuksköterskor på flera håll i sommar. En bidragande orsak är att nyutexaminerade nobbar jobb under 24 000 kronor i månaden. Strejkforskaren Christer Thörnqvist vid Linköpings universitet menar att aktionen är historisk.

– I modern tid får man nog säga att det är unikt. I alla fall i efterkrigstiden så finns det ingen direkt jämförbar aktion i Sverige. Hittills så har ingen stor grupp i alla fall gått med på mindre än 24 000 kronor.

Landets sjuksköterskeelever fortsätter att trycka på för högre lön. Facebook-gruppen ”Nyutexaminerade sjuksköterskor, våga vägra en ingångslön under 24000 kronor" har nu över 6 000 medlemmar. 

Och som Ekot tidigare kunnat berätta uppger landsting och stora sjukhus i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå att bristen på sjuksköterskor den här sommaren är värre än vanligt.

Ansvariga på Stockholmslandstinget säger att lönekravet från sjuksköterskestudenter på 24 000 kronor i månaden gör det svårare att rekrytera.

Men att upproret mot de låga lönerna bland sjuksköterskeeleverna  inte sker genom facket ser inte Vårdförbundet som ett misslyckande, säger vice ordförande Pia Arndorff. 

– Vi tycker att det är jättebra att studenterna nu gått samman och driver en gemensam fråga. Vi som fackförbund befinner oss i fredsplikt men vi kan ju stötta och heja på och finnas bakom och vid sidan om.

Och trots att strejkforskaren Christer Thörnqvist är imponerad av uppropets styrka kan det finnas problem på längre sikt, menar han.

– Den har ju varit uthållig, det måste man säga. Men samtidigt blir det svårare och svårare ju längre tid det går. För de flesta av de här nyutexaminerade har inget jobb i ryggen och man måste få något sätt att få sin inkomst på i alla fall. Ju längre aktionen håller på utan att de får en inkomst, desto mer lockande blir det att ta en inkomst med lägre pris än de här 24 000 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".