1 av 2
Louise Nilsson och Anna Bondeson på Linköpings universitet. Foto: Raina Medelius
2 av 2
Biträdande universitetsdirektör Mats Arwidson.
Linköping/Norrköping

Universitetet planerar nybygge

1:47 min

Linköpings universitet ska moderniseras för att hänga med i konkurrensen om framtidens allt färre studenter. Planer finns på både renoveringar och nybyggen som sticker ut. Bra, tycker studenterna Louise Nilsson och Anna Bondeson.

– Vissa av de här lokalerna har funnits i tjugo-trettio år och vi känner att vi måste göra en upprustning för att anpassa dem till studenternas krav, säger Mats Arwidson som är biträdande universitetsdirektör på Linköpings universitet.

En bra idé med en modernisering tycker studenterna Louise Nilsson och Anna Bondeson.

– Det är väl framförallt lokalerna som skulle behöva ett lyft. Många rum finns det inga fönster i. Det skulle nog kunna dra hit lite nya studenter också om det var fräschare lokaler.

– Absolut, och lite bättre studiemiljö så att man kan hitta bra ställen att sitta och plugga på själv.

Universitetsledning vill uppdatera främst i Linköping, där det även behöver byggas ut för administrationen. Men också delar av campus i Norrköping kan bli aktuellt för en översyn, säger Mats Arwidsson. För Linköpings del finns idéer om en ny byggnad som ska märkas i mängden.

– Vi vill ju gärna att de hus vi eventuellt bygger sticker ut och ser lite annorlunda ut. Så vi håller på att diskutera med Akademiska hus och Sveriges arkitekter hur vi ska kunna ordna någon form av parallella uppdrag eller arkitekttävling, så att man kan välja ett - inte dyrare hus men ett hus som ser lite mer spännande ut. Men, som sagt, det är en planering och besluten kommer att tas i mars.

Men nu minskar ju ungdomskullarna framöver?

– Ja, de kommer att gå ner oerhört drastiskt - mellan 20 och 30 procent från 2015 och 2016. Det här är ett sätt att konkurrera, säger Mats Arwidson. Sjuttiofem procent av ungdomarna måste flytta till Linköping och Norrköping för att vi ska kunna överleva som universitet. Och kan vi inte skapa en bra utbildningsmiljö plus kvalitet i undervisningen, givetvis - då ligger vi efter de andra universiteteten. Så det är självklart en del i den anpassningen, säger Mats Arwidson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista