1 av 2
Museichef Maria Janzén i entrén till Östergötlands museum
2 av 2
Kultur

Tufft ekonomiskt för länsmuseer

1:54 min

Länsmuseer har tvingats dra ned när anslagen inte ökat i samma utsträckning som de fasta kostnaderna. I Östergötland har personalen minskats och utställningsbudgeten har varit extremt låg.

Östergötlands museum har valt att minska personalen och försökt att hålla en extrem låg utställningsbudget när pengarna inte räcker till. Chefen Maria Janzén säger att de har låtit bli att tillsätta tjänster som blivit lediga när personal gått i pension eller bytt jobb.

Det är staten, regionförbund eller landsting och kommuner som står för länsmuseernas fasta inkomster. De senaste åren har uppräkningen av anslagen varit för liten för att täcka kostnadsökningar för löner och drift och underhåll.

Det visar den enkät som regionmuseerna i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland fått svara på. Men mönstret är lika över hela landet, enligt Mats Persson som är generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

– Museerna har kanske fått avstå en utställningsproduktion och varit lite försiktiga i sina engagemang och på sikt kan det här bli ett bekymmer.

När anslagen inte räcker har de blivit allt viktigare för museerna att få in pengar på egen hand. Det kan handla om att ta uppdrag inom arkeologi-byggnadsvård, bredda finansiering via olika EU-stöd, ren sponsring och olika event. På flera länsmuseer står den egna finansieringen för runt hälften av intäkterna.

– Det är i och för sig positivt tycker jag men vi får se upp så att museerna inte bara tvingas jaga de tillfälliga resurserna, säger Mats Persson.

Han menar att en kontinuerlig och stark basfinansiering ger en möjlighet att utveckla institutionerna och möta människors behov och vilja att kunna se och reflektera över sin historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista