Olli Manninen funderar över gränsen mellan skyddsvärd och icke skyddsvärd skog. Foto: Lotta Karlsson, SR.
Tjällmo

Äldre naturskog på utdöende

1:45 min

Äldre naturskogar eller så kallad gammelskog börjar bli riktigt ovanligt, framför allt i södra Sverige, i takt med att skogsbolagen avverkar. Det här menar den finske fältbiologen Olli Manninen som just nu inventerar delar av de östgötska skogarna på uppdrag av Svenska Naturskyddsföreningen.

Tillsammans med några biologiintresserade studenter går Olli Manninen igenom skogarna söder om Tjällmo, precis norr om sjön Stråken. Och han förvånas bland annat över att skogsbolaget Sveaskog tänker avverka skog som gränsar till ett befintligt naturreservat.

– Det verkar vara samma kvalitet på skogen både i och utanför reservatet, så det känns lite ologiskt, säger Manninen.

På Sveaskog känner man inte till den pågående inventeringen, men Sveaskogs marknadsområdeschef Hans Welff öppnar för en dialog.

– Om det är så att vi inte har lokaliserat naturvärden som faktiskt finns där, så är vi mer än glada att få reda på det.

Om det kommer information från en utomstående part som talar för att det är ett skyddsvärt område, är ni då beredda att låta bli att avverka?

– Jo, men det är klart att vi är beredda att diskutera. Sedan om vi har samma syn på det, det är en annan sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista