Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Mjölby

Mjölby får hård kritik

1:40 min

Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot Mjölby kommun för hur man hanterar ärenden som rör barn som far illa. Detta trots att kommunen redan tidigare fått kritik efter att en tvååring misshandlats till döds av sin styvpappa, trots att kommunen fått in en anmälan.

– Det är klart att det är bekymmersamt när vi ser att liknande situationer har inträffat tidigare. Vi hoppas att Mjölby kommun ska titta på det här, säger Erik Kangeryd som är sektionschef på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.

Den tvåårige pojken kom i juni 2010 in till sjukhuset med en bruten arm. Läkaren anmälde misstänkt barnmisshandel till socialtjänsten som träffade föräldrarna. Men ingen utredning inleddes. Samma sommar fick pojken hjärtstillestånd efter en misshandel och avled.

Socialstyrelsen riktade förra året skarp kritik mot kommunen för att ingen utredning påbörjades. Och beslutade samtidigt om den tillsyn som nu är klar.

Och någon förbättring verkar inte ha skett. Av 18 anmälningar som rör barn utreddes bara fem fall. Men i minst hälften av de 18 ärendena borde utredning ha gjorts, anser Socialstyrelsen som dessutom tycker att det tar för lång tid innan någon tittar på anmälningar som kommer in.

Anders Grankvist, som är myndighetschef inom socialförvaltningen i Mjölby, säger att han tar kritiken på allvar, men anser samtidigt att fallet med tvååringen skiljer sig från de andra fallen.

– I de här ärendena som vi nu får kritik för har vi på ganska goda grunder haft en bild av att man har stöd från andra vårdinrättningar och andra aktörer i samhället. Man är motiverad till ett förändringsarbete och söker sig frivilligt till den typen av insatser, säger han.

Petter Anhoff
Tahir Yousef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista