Foto: Björn Persson/Wighsnews
Norrköping

Elolycka ska utredas

Trafikverket ska nu utreda nattens olycka på Norrköpings resecentrum där två 19-åringar skadades svårt efter att ha fått ström i sig på ett tågtak. De båda skadade vårdas nu på intensivvårdsavdelningen i Linköping.

Utredningen beräknas ta tre månader och syftet är att försöka få klarhet i hur olyckan kunde inträffa.

– Det är en oerhört tragisk händelse, men det finns ingenting i nuläget som tyder på att det är några brister i säkerheten, säger Tomas Pihl, på Trafikverkets presstjänst till TT.

Det finns inget stängsel runt området som hindrar personer från att ta sig fram till tågen som inte är i trafik, men däremot finns det varningsskyltar.

– Det ser ut som alla andra stationsområden, det är tätt mellan spåren och det ska vara öppet så det går inte att sätta stängsel runt. Utgångspunkten är att det är strikt förbjudet att röra sig på spårområdet, säger Pihl.

De båda 19-åringarna vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping och enligt den senaste bulletinen från sjukhuset bedöms bådas skador som svåra. 

Den svårast skadade förlorade medvetandet och föll flera meter ner i marken. Han har både bränn- och fallskador, uppger polisen. Strömmen i ledningarna ligger på 16 000 volt.

– En kontaktledning med en sådan strömstyrka behöver man inte ens röra, det räcker att man kommer tillräckligt nära, säger Torbrjön Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".