1 av 3
2 av 3
Stigbjörn Nilsson är mätningsledare på fartyget Baltica. Foto: Anna Bouvin
3 av 3
Ulf Olsson är chef för sjömätning på Sjöfartsverket. Foto: Anna Bouvin

De letar bomber i Östersjön

1:36 min

Idag lämnar sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Baltica Norrköping för att ge sig ut på Östersjön. Det så kallade Chemsea-projektet är en del av Baltic Sea Region programmet, och går ut på att hitta kemiska stridsmedel som dumpades efter andra världskriget.

– Man har dels kört med fartyg och dumpat efter hand i dumpningsområden, men det rör sig även om hela fartyg som sänkts, säger Ulf Olsson som är chef för sjömätning på sjöfartsverket.

Det handlar om 50 000 ton stridsmedel som kan finnas på Östersjöns botten. Och under de nästan 70 år som gått sen andra världskrigets slut så har mycket hunnit rosta sönder, och giftig senapsgas riskerar att läcka ut. Därför vill man nu till en början kartlägga de kemiska vapnen, för att sedan kunna gå ner och undersöka hur farligt det kan vara.

– Vi söker med en sonar först och det som verkar misstänkt går vi ner till med en kamera, berättar Stigbjörn Nilsson som är mätningsledare på fartyget Baltica.

Projektet startade förra året och man har redan hittat 15 000 objekt på botten. De här objekten ska nu undersökas genom stickprov för att ge en uppfattning om hur många av dem som kan vara just kemiska bomber. Och kartläggningen beräknas vara färdig till 2013. Vad som är nästa steg när kartläggningen är klar återstår att se.

– Jag tror inte det blir aktuellt att ta upp senapsgasen. Det är en stor och dyr operation som inte görs än på ett tag i alla fall, säger Stigbjörn Nilsson.

Anna Bouvin

anna.bouvin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista