Östergötland

Ramadan mitt i turistsäsongen

På fredag inleds ramadan, den muslimska fastemånaden. En vuxen muslim ska då helt avstå från bland annat mat och dryck, mellan gryning och skymning.

Samtidigt är det många svenska turister som åker på semester till muslimska länder just nu. De närmsta veckorna avgår flera charterplan från Norrköping till Turkiet med svenska resenärer.

Reseföretaget Ving informerar på företagets hemsida om vad fastemånaden ramadan kan innebära för turister som åker från Sverige till exempelvis Turkiet.

- Restauranger kan hållas stängda på vissa ställen, men på våra turistmål märker resenärerna av detta begränsat, säger Anna Hagberg, pressinformatör hos Ving.

På Fritidsresor säger man att svenska turister kommer att märka av en festligare stämning i Turkiet. Jim Hofverberg är informatör på reseföretaget:

- Enstaka butiker och restauranger kan hållas stängda helt eller under vissa tider, men det är ju inte fråga om någon massavstängning på turistorterna. Åker man till exempel på utflykt till en liten bergsby där det kanske bara finns en restaurang eller ett café så kan ju där vara stängt, men det bör man kolla upp innan man åker, säger han.

Cecilia Isaksson ska åka till Turkiet under ramadan. Hon ska på en utflykt utanför en turistort, men oroas inte över om butiker eller restauranger skulle vara stängda en viss tid på dagen.

- Då får man väl ta med sig lite frukt från hotellet den dagen, det löser sig alltid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista