Östergötland

Högt ogräs i vägkanterna en trafikfara

1:47 min

Ogräset längs med vägarna har växt snabbare än vanligt på grund av den regniga sommaren. Längs med E4:an som passerar genom länet har ogräset på sina ställen växt så mycket att de vita stolparna vid vägrenen knappt syns. Enligt Motormännen skapar det här onödiga säkerhetsrisker.

– Varje år har vi det här bekymret så vi brukar rapportera det till Trafikverket. Och framför allt är så att det är en bra sommar då det har regnat mycket och solen skiner så det är rena drivhuseffekten, säger Rune Karlsvärd vid Motormännen i Östergötland.

På sina ställen längs med E4:an är ogräset så högt att de vita reflexstolparna vid vägerenen knappt syns. Något som enligt Motormännen inte är acceptabelt -- trafiksäkerheten är för viktigt att tumma på menar de.

– Det får inte vara så här för då måste man frångå de där datumen och titta på verkligheten, säger Rune Karlsvärd och syftar på den period inom vilken Trafikverket bestämt att vägarna ska röjas från ogräs. Någon gång mellan 25 juni och 31 juli ska därför Trafikverkets entreprenör röja bort ogräset längs med motorvägen.

Jonas Bruce är sektionschef vid Trafikverket. Han upplever inte att det är nån större fara med den växtlighet som är nu.

– Jag vill påstå att det i pricip inte alls äventyrar säkerheten. Vi får in en del synpunkter på det mindre vägnätet när det växt upp i korsningar och så vidare, men det försöker vi att så snart som möjligt hantera. Men på en väg som E4:an ser jag inte gräsväxtligheten som ett trafiksäkerhetsproblem, absolut inte.

Men det gör Rune Karlsvärd.

– Rådjur gömmer sig gräset och de kan hoppa ut på vägen och då kan det hända i panik att man bromsar och svänger undan. Har man en chans att se sidområdena så är det ju bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista