1 av 2
Pia Kagevik Norrköpings bygg- och miljökontor Foto:Lisen Elowson Tosting
2 av 2
Badholmarna Arkösund Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Norrköping

Regnet påverkar badvattnet

1:39 min

Vattnet vid flera av Norrköpings badplatser har påverkats av den regniga sommaren. Prover har visat förhöjda halter av E. colibakterier.

Ja, regnet har ju fallit en hel del den här sommaren och det har i sin tur påverkat kvaliteten på vattnet. Anledningen är att det hamnar mer gödsel och skräp från fåglar och natur i badvattnet när det regnar.

-Bakterierna kan vid det här fallet bero på att mycket har spolats ned av regnvädret i vattnet, säger Pia Kagevik till P4 Östergötland.

Provtagningar från förra veckan visade förhöjda halter av E. colibakterier vid badplatserna Bodaviken, Badholmarna, Nordanskogsbadet och Lindöbadet. Efter det beskedet tog kommunen om proverna och enligt det resultat som kom under måndagen visar det sig att halterna av bakterier har sjunkit vid samtliga badplatser. Vid Badholmarna och Bodaviken ligger dock halterna av E. colibakterier fortfarande precis över gränsvärdet och vattnet klassas som tjänligt med anmärkning.

- Det lite förhöjda värden men det är ingen fara för de som badar, säger Pia Kagevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista