Östergötland

Nationalistiskt läger på hemlig östgötsk ort

1:56 min

I år håller det nationalistiska Svenskarnas parti sitt sommarläger i Östergötland. Under fyra dagar i augusti träffas partisympatisörer för att bland annat träna självförsvar och lyssna på föredrag.

Förra årets läger fick rubriker i medierna och exakt var lägret hålls i år vill partiet inte gå ut med.

"Svenskarnas parti är ett nationalistiskt parti som sätter svenskarnas intressse främst och vill avveckla mångkulturen." Så presenterar partiet sin politik på sin hemsida. Förra året hölls partiets sommarläger Nordisk vision i Skåne. I år går man inte ut med var lägret ska hållas mer än att det är i Östergötland den 2 till 5 augusti.

Evenemanget kostar 300 kronor per person men är gratis för barn under 15 år. På programmet står inte bara paddling, självförsvarsträning och olika workshops utan också föredrag och tal av vad partiet kallar nationalistiska profiler, bland dem partiledaren Daniel Höglund och världens första kvinnliga nazistledare Vera Oredsson som idag har adress i Motala. Hon blev 1975 partiledare för Nordiska rikspartiet och därmed världens då enda kvinnliga nazistledare.

Förra året lät det så här under lägret Nordisk vision i Skåne, när en gren i lägrets femkamp just avgjorts mellan olika lag:

– Och vinnare är - Nazisterna!

Ljudet kommer från en video på Svenskarnas partis hemsida, där man även ser lägerdeltagarna öva närkamp två och två med kniv och låtsaskriga med någon form av vapen i skogen under rubriken "airsoft".

Förra året deltog Nationaldemokraternas förre partiledare Nils-Eric Hennix i sommarlägret Nordisk vision. Han talade under rubriken "Vikten av ras" och uppmanade till kamp för att omvända de "vita europeer som inte ännu har förstått faran med rasblandning".

– Inga insatser, inga uppoffringar, ingen viljekamp får vi spara i vår omvändelse av de vita européer som inte ännu har förstått faran med rasblandning, säger Nils-Eric Hennix i videoklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista