Arkivbild.
LINKÖPING

Högt söktryck på studentbostäder

1:37 min

Söktrycket på studentbostad i Linköping inför höstterminen är ungefär lika högt som förra året. Och just 2011 hade bolaget Studentbostäder i Linköping som mest uthyrt någonsin.

Man måste vara nyantagen student för att få ett korridorsrum hos Studentbostäder i Linköping till 1 augusti.

– I år fördelar vi ungefär 400 - 420 korridorsrum till nyantagna studenter. Vi har också ungefär 300 lägenheter som vi fördelar till 1 augusti, men till de lägenheterna kan samtliga studenter som står i vår kö söka, säger Simon Helmér som är VD på Studentbostäder.

Korridorsrummen med inflytt 1 augusti krävde ungefär 7 månaders köpoäng. Till de vanliga studentlägenheterna krävs det längre kötid.

Studentbostäder i Linköping har totalt cirka 4200 bostäder för uthyrning. Men det finns långt fler studenter än det finns studentbostäder att tillgå.

– I Linköping bor ungefär 30 procent av studenterna i en studentbostad. Men det innebär ju samtidigt att sju av tio studenter inte bor i en studentbostad. Så vad som händer på den övriga bostadsmarknaden i Linköping påverkar ju i stort efterfrågan på just en studentbostad, säger Simon Helmér.

Hos det kommunala Stångåstaden är efterfrågan på lägenheter hög generellt, och lägenheterna står inte tomma.

Efter en koll på Stångåstadens lediga objekt finns just nu runt 20 lediga lägenheter i Linköping, varav nästan hälften är ettor och tvåor. Merparten har inflyttning 1 oktober eller 1 november, bara ett fåtal är tillgängliga tidigare än så.

Men enligt Simon Helmér är bostadsläget för studenter i Linköping bättre än på andra håll i landet.

– I jämförelse med andra större studieorter är bostadssituationen i Linköping förhållandevis god.

Madelene Szabó
madelene.szabo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista