Kronoberg

Fler katter tvingas leva utan tänder

1:51 min

Antalet katter som konstateras ha tandsjukdomen FORL ökar. Sjukdomen innebär att tänderna på katten bryts ned och måste dras ut. 

FORL står för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions och är en mycket besvärlig tandsjukdom som främst drabbar katter. Det som händer är att tänderna börjar brytas ner och vittrar sönder och går det långt kan tänderna lossna. På till exempel Växjö Djursjukhus behandlas varje vecka mellan två till sex kattpatienter för sjukdomen.

"Mer medvetna"

FORL är ingen ny tandsjukdom men vården av det har däremot ökat, berättar Marie Ivarsson, legitimerad djursjukskötare på Växjö Djursjukhus.

– All djurvårdshälsopersonal har väl blivit mer medvetna om problematiken kring just FORL. Därför håller man kanske mer utkik efter det. Inne i munnen kan man se att tänderna går sönder och katterna har svårare att äta, säger hon.

Finns ingen bot

FORL kan drabba alla katter, även vilda kattdjur. Men varför är det ännu ingen som vet. Någon bot finns inte heller utan för att bli av med det måste de drabbade tänderna dras ut. Men en katt utan tänder klarar sig bra enligt Marie Ivarsson.

– Oftast har de ont innan så de äter oftast bättre efteråt. Man tänker hur den ska kunna tugga nu utan tänder, men det brukar funka ändå.

Täcks inte av försäkringen

Behandling för en katt med FORL är kostsam, mellan 3000 och 5000 kronor. Men det täcks inte av försäkringen.

Karin Gustafsson i Åseda vars katt drabbats av FORL tycker att detta med försäkringen känns snopet.

– Man tycker att man har helförsäkrat sitt djur för att man ska klara av om de blir sjuka. Då känns det självklart lite snopet att det gäller för allt utom tänderna.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se