Foto: Nick Näslund/P4 Kalmar

"Svenskarnas parti är nazister"

1:40 min

Svenskarnas parti som ska hålla sommarläger i Östergötland i nästa vecka är ett nazistiskt parti. Det säger Anders Dalsbro, redaktör på Tidskriften Expo som kartlägger och granskar rasistiska miljöer.


– Ja, de är nazister och det är en del av den miljön. Officiellt har man ju nu plockat bort hakkorsen och de mest uppenbara nazistiska symbolerna. Men man pratar fortfarande om gener och "samma blod" och att det geografiska området ska befolkas av människor som tillhör samma stam och så, säger Anders Dalsbro.

Som vi berättat idag så håller Svenskarnas parti sitt sommarläger Nordisk vision i Östergötland i nästa vecka men uppger inte för utomstående exakt var de ska vara.

Enligt Anders Dalsbro på Expo så har ledningen för Svenskarnas parti tidigare inte alls velat tala om sin eventuella anknytning till nazismen. Men till P4 Östergötland säger nu Anders Ärleskog, som sitter i partistyrelsen för Svenskarnas parti, att man inte avvisar nazism.

– Vi ta inte avstånd från någon eller några ideologier utan vi försöker samla alla människor som vill Sveriges väl och verkligen vill genomföra något som vi konkret kan lyckas med, säger han.

Men ni tar alltså inte avstånd från nazisterna?

– Vi tar inte avstånd från någonting direkt sådär utan vi koncentrerar oss på vad vi ska uppnå.

Anders Ärleskog vill inte berätta hur många medlemmar som Svenskarnas parti har, men enligt Anders Dalsbro på Expo så kan det handla om några hundratal och antalet växer.

Ska man acceptera att det finns nazister i buskarna som håller träningläger?

– Jag vet inte om man ska kalla det träningsläger, säger Anders Dalsbro. Men - ja, dessvärre är vi väl så illa tvungna att göra det. Det är ju en del av det demokratiska system vi har, att även de som utmanar demokratin har rätten att ta plats i den.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista